• AVENTURAT E BILALIT

  Sot lexuesit e vegjel shqiptare po marrin në duart e tyre një libër tepër interesant me titull:”Aventurat e Bilalit të vogël.
  Pa frikë mund të thuhet se ky libër është dallëndyshja e parë në zhanrin e letërsisë artistike fetare myslimane shqiptare.
  Autori i librit,ka arritur që të na sjellë një libër artistik me një përmbajtje të shëndoshë fetare islame për moshat e vogla.Këtë gjë ai
  nuk e bën përmes krijimit të heronjve ideale,që shumë herë duken sikur kanë rënë dje nga qielli,por na e jep përmes personazheve reale,
  besimtarë të thjeshtë myslimanë shqiptare me të mirat dhe me të metat e tyre.

 • Historia e Hajj ibn Jakdhanit

  Është një përrallë për dy ishuj. Njëri është i pabanuar nga njeriu dhe aty shfaqet një fëmijë, qoftë i gjeneruar spontanisht apo duke lundruar brenda një kutie. Fëmija është Hajj ibn Jakdhan ( i Gjalli i biri i të Zgjuarit ). Ai mëndet nga një drenushë dhe pas vdekjes së kësaj mëndeshe ai mbetet si robinson Kruzoja i vetëm. Zgjuarsia e tij e lindur, e dobët në fillim zhvillohet shkallë pas shkalle, deri sa e aftëson atë të dominojë mbi shokët e tij të egër. Ai e mbrrinën burrërinë dhe nëpërmjet një observacioni dhe reflektimi papushim, gradualisht fiton dijet mbi universin fizik. Së këndejmi ai përparon në mbretërinë e metafizikës dhe i provon vetvetës ekzistencën e një Krijuesi të Gjithëfuqishëm. Duke praktikuar disciplinën asketike të mendjes dhe trupit ai kërkon për bashkim me këtë Shpirt Një e të Përjetshëm.

Kategoritë