Fara e zezë – Nigella Sativa, zgjidhje perfekte për shëndetin

CHF6.90

S’ka stok

Në mesin e bimëve të ndryshme mjekësore, Fara e Zezë (e familjes Ranunculaceae) po shfaqet si një barishte mrekullish me nje sfond të pasur historik dhe fetar, ngaqë shumë hulumtime kanë zbuluar spektrin e saj të gjerë të potencialit farmakologjik.

Category:

Titulli: Fara e zezë – Nigella Sativa, zgjidhje perfekte për shëndetin
Përgaditi: Bashkim R. Avdiu
Redaktor: Lulzim Lecaj
Lektor: Blerim Halili
Redaktor teknik: Imer Goxhufi
Marketing: Selami Hyseni
Përgaditi për shtyp: Sira
Për botuesin: Lulzim Lecaj
Botues: Fondacioni i Rinisë Islame
Shtypi: Focus Print, Shkup – Prishtinë

Bimët mjekësore janë përdorur për shërimin e sëmundjeve për shumë shekuj në forma të ndryshme te mjekësisë popullore. Për më tepër, bimët mjekësore përdoren në përgatitjen e ilaçeve bimore pasi ato konsiderohen të jenë më sigurta në krahasim me barnat moderne. Shume studiues janë përqendruar në bimët mjekësore pasi që vetem disa lloje bimore janë hulumtuar tërësisht për vetitë e ndryshme mjekësore, potencialin, mekanizmin e veprimit, vlerësimin e efikasitetit dhe studimet toksikologjike.

Në mesin e bimëve të ndryshme mjekësore, Fara e Zezë (e familjes Ranunculaceae) po shfaqet si një barishte mrekullish me nje sfond të pasur historik dhe fetar, ngaqë shumë hulumtime kanë zbuluar spektrin e saj të gjerë të potencialit farmakologjik.

Fara e Zezë dhe vaji saj janë përdorur për shekuj me radhe në trajtimin e sëmundjeve të ndryshrne në të gjithë botën. Ajo është një bimë e rëndësishme në sistemet tradicionale te mjekesise te njohura si Unani dhe Ayurveda. Ne mesin e muslimaneve, ajo konsiderohet si nje nga format me te medha te sherimit mjekesor në dispozicion per shkak se permendet në hadithe profetike se fara e zezë është ilaç për të gjitha sëmundjet përveç vdekjes.

Fara e Zeze eshte studiuar gjeresisht per aktivitetin e saj biologjik dhe potencialin terapeutik dhe është konstatuar se posedon nje spekter te gjere te aktiviteteve si: antioksidant, anti-kolle, gastroprotektiv, anti-ankth, antiulcer, anti-astmank, anti-kancer, anti-inflamator dhe imunomodulator, anti-tumor, hepatoprotektiv, shëron ulcerat gastrike, ngadaleson rritjen e tumorit, përmireson kujtesën, stimulon prodhimin e qumeshtit, ka aktivitet antibakterial etj….

Perdorimi i barnave bimore si mjekesi alternative ështe duke u përhapur dhe duke fituar popullaritet të gjërë anembanë botës. Shumë medikamente janë nxjerrë direkt nga bimët, ndërsa të tjerat janë produkte sintetike.

Hulumtimet e deritanishme kanë konfirmuar potencialin farmakologjik te Farës së Zezë, vajit të saj dhe ekstraktet e disave nga perberesit e saj bioaktive, veçanërisht timokinona dhe alfa-hederina, të cilat posedojne aktivitet te shquar farmakologjik në medium in-vitro dhe in-vivo kundër një spektri të gjerë të sëmundjeve dhe është gjetur që përdorimi i Farës së Zezë është relativisht i sigurt.

Kategoritë

Fara e zezë - Nigella Sativa, zgjidhje perfekte për shëndetin

CHF6.90