Flakërime dashurie

CHF19.90

3 stok

Për herë të parë vjen një përmbledhje e plotë në shqip e mençurisë poetike të Rumit. Poezia ime është si bukë Egjipti; po kaloi nata nuk hahet dot më. Haje taze, para se pluhuri ta zërë! Vendin e ka në tropikët e vetëdijes, por në këtë botë nga të ftohtit vdes. Si peshku plandoset përdhe një çast për tu bërë tërësisht pa jetë më pas. Nëse e ha duke pandehur për taze do të pikturosh shëmbëlltyra fantazi. Përfytyrimin tënd do kesh përpirë, dhe jo këto fjalë të moçme o njeri.

Titulli: Flakërime dashurie
Autorë: Xhelal ed-Din Rumi
Përzgjodhi, shqipëroi dhe prezentuar nga Edin Lohja
Redaktoi: Ornela Ademovi
Shtypi: Vi-Print.com
Botues: Sh. B. Pema

Për herë të parë vjen një përmbledhje e plotë në shqip e mençurisë poetike të Rumit. Poezia ime është si bukë Egjipti; po kaloi nata nuk hahet dot më. Haje taze, para se pluhuri ta zërë! Vendin e ka në tropikët e vetëdijes, por në këtë botë nga të ftohtit vdes. Si peshku plandoset përdhe një çast për tu bërë tërësisht pa jetë më pas. Nëse e ha duke pandehur për taze do të pikturosh shëmbëlltyra fantazi. Përfytyrimin tënd do kesh përpirë, dhe jo këto fjalë të moçme o njeri.

Nëse raftin tuaj e pasuroni me librin “Flakërim dashurie” do të keni mundësi të shfletoni disa poezi që botohen për herë të parë në gjuhën shqipe. Poezitë janë kryesisht nga “Divani” e duke qenë së tema e dashurisë mbizotëron tërë krijimtarinë e Rumiut, ajo është dominante edhe në këtë përmbledhje. Kjo përmbledhje përfshin dhjetëra poezi të poetit Rumi, që prekin edhe tema nga metafizika, teologjia, kozmologjia e psikologjia.

Në parathënie të librit përkthyesi Edin Q. Lohja shkruan se Rumi ka gjetur sukses tejembanë, sepse mesazhi i tij i tejkalon kufizimet e gjuhës. Sipas tij, Rumi ka diçka të rëndësishme për të thënë dhe e thotë në një mënyrë që nuk kushtëzohet nga finesat e persishtes ose të kulturës që ajo përcjell. “Çfarë e bën unike shprehjen e këtij mesazhi universal nga Rumi është direktshmëria shtangëse dhe aftësia marramendëse e tij për të përdorur figuracion letrar të nxjerrë nga jeta e përditshme, duke dëftuar mjeshtërisht se pas çdo lloji të mundur përvoje njerëzore ka një derë tek e padukshmja”, shkruan Lohja.

Rikujtojmë se Rumi ka lindur në Vahsh të Krahinës së Balhut (Persi) më 1207. Rumi ka thurur mbi 3200 gazale (poezi dashurie), shumë prej të cilave i ka nënshkruar me emrin e Shemsit, çka shpjegon titullin e përmbledhjes së tij të gazaleve dhe vargjeve të përziera, “Divani i Shems-i Tabrizi”, me 40 mijë dyvargësha të përshkruar nga ndjesia e dehjes shpirtërore prej dashurisë ekstatike. E gjithë krijimtari e Rumit është e destinuar t’i bindë njerëzit se dashuria mund të bëjë mrekulli. Prej poezive të tij janë nxjerrë në gjuhë të ndryshme të botës disa mesazhe që transmetohen si “këshilla për jetën” dhe përcillen si porosi autentike për një jetë më të dashur, të bukur e kuptimplotë.

Kategoritë

Flakërime dashurie