Historia Osmane dhe Institucionet

CHF29.90

5 stok

Shumë libra janë shkruar nga autorë të vendeve perëndimore për Perandorinë Osmane.Libra të tillë përgjithësisht janë të mbushur me paragjykime e pasaktësi edhe pse nuk bazohen në burime dokumentare origjinale.Ndërsa ky libër i Prof.Dr.Maksudoglu bazohet në dokumente autentike të formuluara në kohën kur ato kishin fuqi veprimi.

Titulli: Historia Osmane dhe Institucionet
Titulli i origjinalit: Osmannli History and Institutions
Autor: Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu
Botime “ALSAR”
Përktheu: Enilda Meidani
Redaktoi: Petrit Bezhani
Faqosja & Kopertina: Halil Berisha
BORDI BOTUES-ALSAR Mehdi Gurra – Kryetar bordi, Sajmir Rusheku -Teolog, Prof.Dr. Zyhdi Dervishi -Sociolog, Prof.Dr. Luan Malltezi -Historian, Dr.Abaz Hado – Mjeshtër i Madh, Shaban Murati – Mjeshtër i Madh, Sherif Delvina-Historian

Shumë libra janë shkruar nga autorë të vendeve perëndimore për Perandorinë Osmane.Libra të tillë përgjithësisht janë të mbushur me paragjykime e pasaktësi edhe pse nuk bazohen në burime dokumentare origjinale.Ndërsa ky libër i Prof.Dr.Maksudoglu bazohet në dokumente autentike të formuluara në kohën kur ato kishin fuqi veprimi.

Autori argumenton se , ndryshe nga perandoritë e tjera në historinë e shoqërisë njerëzore , Perandoria Osmane ka funksionuar si DEVLET i bazuar në parimet e KURANIT, që kultivonin mendësitë e praktikat e respektimit të kulturave të formave të organizimit ekonomik e shoqëror , të arsimimit e të arteve të popujve të ndryshëm.

Ky libër, drejtpërdrejt dhe tërthorazi, hedh dritë mbi çështje të ndryshme të zhvillimit të shoqërisë shqiptare që nga fillimi i shekullit XV deri në vitin 1912. “Në Shtetin Osman ka patur 32-35 Sadrazamë me detyrë. Në këtë mënyrë shqiptarët kanë sunduar botën përmes këtij shteti”.Duhet cekur kontributin e dhënë nga shqiptarët për Shtetit Osman, si p.sh. arkitektin Sedefkar Mehmet Aga nga Elbasani i cili ka ndërtuar Xhaminë Blu në Stamboll, rektorin themelues të Universitetit të Stambollit, Hoxha Hasan Tahsin, Sami Frashërin i cili njihet si shkrimtari i romanit të parë në gjuhën turke dhe fjalorit të pare enciklopedik, autorin e himnit kombëtar të Turqisë, Mehmet Akif Ersoy, etj.

Gjithashtu shpresoj që libri i Maksudoglu të jetë një reference për studiuesit shqiptarë, duke vënë theksin tek të përbashkëtat e shumta mes dy popujve. Autori i librit, Maksudoğlu, gjithmonë është i gatshëm për t’iu përgjigjur të gjitha pyetjeve që bëhen në lidhje me librin e tij. Ai duke vënë në dukje se ato që ai shkruan në librin e tij janë risi edhe për shumë studiues në Turqi, ka theksuar se historia ka nevojë për rifreskime. Nisur nga kjo Maksudoğlu shton se edhe historia osmane ka nevojë për rifreskime.

Kategoritë

Historia Osmane dhe Institucionet