Mjaft me heshtje

CHF15.00

19 stok

Stereotipat e rreme dhe paragjykimet e gabuara pothuajse gjithmonë bëhen pengesë për njohjen e së vërtetës dhe përfitimin e bindjeve dhe imazheve të gabuara për çështje të ndryshme.

Category:

Titulli: Mjaft me heshtje
Autor: Paul Fiendly
Përkthyes: Ornela Ademovi, Oriol Guni
Numri i faqeve: 358
Formati: A5
Viti i botimit: 2009
Botues: Shtëpia Botuese Furkan ISM

Stereotipat e rreme dhe paragjykimet e gabuara pothuajse gjithmonë bëhen pengesë për njohjen e së vërtetës dhe përfitimin e bindjeve dhe imazheve të gabuara për çështje të ndryshme.

Mbi këtë përvojë të hidhur flet edhe autori i këtij libri, kur qysh në moshën gjashtë vjeçare, ndërsa po ndiqte Shkollën Presbiteriane të së Dielës në Xheksonvil të Ilinoisit, u keq­ orien­tua në lidhje me muslimanët dhe fenë e tyre, duke e ruajtur pastaj këtë keqinformim deri në moshën e mesme. Mësuesja, atëbotë, autorit dhe bashkëmoshatarëve të tij u kishte folur se si në zonat e shkre­tëtirës së Tokës së Shenjtë jetonin njerëz të pash­ko­lluar, primitivë dhe të dhunshëm që adhuronin një “Zot të çuditshëm”. Komente këto, siç pranon edhe vetë autori, i kishin mbetur në kokë kohë të gjatë, duke ruajtur në mendje për “muhamedanët” imazhin e njerëzve të huaj, injorantë dhe kërcënues.

Por fati i kongresmenit Paul Findley ishte se në vitin 1974, si zyrtar amerikan, kishte bërë një udhëtim me shkas, i vetmuar, “thellë në botën e panjohur, në Lindjen e Mesme arabe”, në Jemenin e atëhershëm jugor. Dhe ky udhëtim, siç rrëfen ai vetë në librin “Mjaft me heshtje”, ishte pika fillestare e këndelljes së tij ndaj realitetit dhe drejt flakjes së stereotipave dhe paragjykimeve.

Pastaj vijon puna e tij e palodhshme në drejtim të largimit të stereotipave dhe paragjykimeve të gabuara ndaj Islamit dhe muslimanëve para opinionit të gjerë, duke rrezikuar kështu edhe etiketimet e ndryshme që i bëheshin për angazhimin e tij. Në këtë drejtim ai edhe shkroi librin në fjalë, “Mjaft me heshtje”, që paraqet një thirrje të tij për të përmirësuar imazhin e gabuar që ekziston në SHBA rreth Islamit. Me këtë rast, autori, ndër të tjera, thekson: “Qëllimet e mia në shkrimin e këtij libri janë mirëkupti­mi ndërfetar, toleranca dhe bashkëpunimi. Unë nuk jam një misionar që përpiqet t’i kthejë jomuslimanët në besimin islam dhe as nuk jam ndonjë autoritet në Islam. Unë kërkoj vetëm të ofroj kuptimin e saktë të fesë dhe konceptin objek­tiv që do të kërkojë e nxisë ndikimin dhe pjesëmarrjen e muslimanëve në një qeverisje kompetente”.

Përndryshe, Paul Findley është i njohur për përpjekjet e tij për mbrojtjen e të drejtave themelore të njeriut dhe për zhdukjen e diskriminimeve raciale apo fetare. Ai është i njohur edhe për përpjekjet e tij për ndërgjegjësimin e opinionit publik amerikan rreth konfliktit arabo-izraelit në Palestinë.

Paul Findley mban pesë doktoratura nderi të dhëna nga Universiteti Linkoln, Fakulteti i Landinudit, Fakulteti i Ilinoisit, Fakulteti i Makmurit dhe Universiteti i San’as.
Shpresojmë që ky libër, i shkruar nga një autor amerikan, i cili për më tepër edhe ishte anëtar i Kongresit Amerikan plot 22 vjet, do të kontribuojë për përmirësimin e imazhit ndaj Islamit edhe te ata politikanë, gazetarë dhe intelektualë shqiptarë, të cilët, për fat të keq, akoma e shohin këtë Fé me syrin e mësueses presbiteriane të autorit, kur ai ishte në moshën gjashtëvjeçare.

Kategoritë

Mjaft me heshtje