Perandoria Osmane, faktorët e ngritjes dhe rënie së saj

CHF38.00

1 stok

Historianët thonë: “ Perandoria Osmane ishte shteti më i madh dhe më i qëndrueshëm, që kanë ngritur turqit. Në të njëjtën kohë ajo është perandoria më e madhe në shekujt e islamit. Qendra e saj ishte Azia e vogël, që ndodhesh në skajin veri perëndimor të botës islame të asja kohe. Pastaj u zgjerua në të tre kontinentet ( Azi,Evropë, Afrikë)

Category:

Titulli: Perandoria Osmane, faktorët e ngritjes dhe rënie së saj
Titulli i origjinalit: Ed.devletu El-Uthmanijetu, amamil en-nuhudi ves-sukuti
Autori: Dr. Ali Muhamed Salabi
Përktheu: Bahri Curri, Jahja Hondozi; Behxhet Behrami
Recensent: Dr. Musa Gashi
Lektor: Avni Avdiu
Ballina: Dorlir Kraja
Boton: Sh.b. Fjala e bukur

Historianët thonë: “ Perandoria Osmane ishte shteti më i madh dhe më i qëndrueshëm, që kanë ngritur turqit. Në të njëjtën kohë ajo është perandoria më e madhe në shekujt e islamit. Qendra e saj ishte Azia e vogël, që ndodhesh në skajin veri perëndimor të botës islame të asja kohe. Pastaj u zgjerua në të tre kontinentet ( Azi,Evropë, Afrikë)

Perandori, e cila la gjurmë të rënda në historinë e botës në përgjithësi dhe në historinë islam në veçanti.
Lind pyetja. Si arritën turqit osmanë të ndërtojnë diçka të tillë?
Kush janë dhe nga erdhën ?
Shumë pyetje na vijnë ndërmend kur i kujtojmë dhe flasim për osmanllinjtë, sidomos në historinë tonë shqiptare ndaj,të cilës është shpifur shumë dhe është manipuluar së tepërmi. Dhe na del për detyrë që përpara se të flasim për shtetin e tyre, luftërat që bënë, ndikimin që patën në historinë botërore dhe atë evropiane në veçanti, ta lexojmë dhe ta shfletojmë kete libër.
Padrejtësia më e madhe që i ka bërë historia kësaj perandorie është se quajnë atë Perandoria Osmane dhe jo kalifati Osman. Kjo sepse historia e saj u shkrua dhe u përhap nga armiqtë e saj, si nga Evropa, ashtu edhe nga arabët. Gabimi më i madh i historianëve arab të cilët u rritën dhe u edukuan nga evropianët është, se ata e quanin sundimin Osman pushtim të vendit të tyre.
Historia e këtij Hilafeti meriton të ri interpretohet.

Kategoritë

Perandoria Osmane, faktorët e ngritjes dhe rënie së saj