Sovraniteti versus Integriteti, Prapaskenat e dialogut dhe sfida e pajtimit mes Kosovës dhe Serbisë 2005-2020

CHF26.90

4 stok

Analiza që Arben Çejku u bën negociatave midis Kosovës dhe Serbisë është një kontribut i rëndësishëm akademik dhe një burim i vlefshëm reference për mësimet praktike dhe diplomatike, që mund të nxirren nga dialogu Kosovë – Serbi.

Titulli: Sovraniteti versus Integriteti, Prapaskenat e dialogut dhe sfida e pajtimit mes Kosovës dhe Serbisë 2005-2020
Autori: Arben Çejku
Autor: Ma. Altin Gjeta
Recensent: Besnik Mustafaj, Prof. Dr. Veton Latifi
Design & Layout: Elzana Agolli
Botuar nga: Onufri
Formati: me kapak të hollë
Nr. faqe: 615
Përmasat e librit: 175 x 245 x 42 mm

Analiza që Arben Çejku u bën negociatave midis Kosovës dhe Serbisë është një kontribut i rëndësishëm akademik dhe një burim i vlefshëm reference për mësimet praktike dhe diplomatike, që mund të nxirren nga dialogu Kosovë – Serbi.

Kjo vepër paraqet interes të madh për qytetarët në rajon, ashtu si edhe për universitetet dhe studentët e fushës së zgjidhjes së konflikteve ndërkombëtare. Libri i Arben Çejkut është një trajtesë diplomatike e hulumtuar jashtëzakonisht mirë. Ai adreson gamën e gjerë të zgjidhjeve të duhura dhe të nevojshme për të arritur një marrëveshje të plotë, përfundimtare dhe të qëndrueshme, për t›u konsideruar në kontekstin e negociatave për normalizimin e marrëdhënieve Kosovë – Serbi. Çlirimi i Kosovës erdhi pasi NATO ndërhyri për të parandaluar genocidin e shqiptarëve të Kosovës nga Serbia. Ndërsa NATO ndërhyri në një periudhë kohore specifi ke, çlirimi është një proces që ende vazhdon.

“Kur Gjingjiqi ishte kryeministër, kishte një hapësirë për progres të shpejtë. Por BE, SHBA dhe OKB, kishin qasjen “standardet para statusit”. Besoj se iu kujtohen këto “standarde para statusit”. Ky ishte një gabim, sepse do të mund të diskutohej (argumentohej) gjithmonë për standardet. Statusi është çështje kryesore dhe është dashur të zgjidhej që në vitin 2003. Nuk u zgjidh dhe ishte një gabim i madh”. -Richard Holbrooke

“Ajo që u arrit është se Merkel e ndaloi idenë e ndryshimit të kufijve. Nuk do të thotë se ideja e shkëmbimit të kufinjve nuk do të rikthehet, pasi ka dekada që vjen e shkon, por në Berlin, Kancelarja Merkel e ndaloi përkohësisht këtë ide. Ka një diskutim mes njerëzve që njoh; ata janë të ndarë, thonë se, nëse serbët dhe shqiptarët bien dakord për të ndryshuar kufijtë, kush jemi ne që t’i ndalim? Mendoj se janë gabim”. -Tim Judah,”The Economist”

“Vendet në rajon nuk duhet të jenë të frikësuara për një marrëveshje të mundshme midis Kosovës dhe Serbisë edhe nëse kjo përfshin ndryshime kufijsh. Nuk do të jetë një korrigjim sipas vijave etnike -Kosova do të vijojë të mbetet një vend multietnik, që respekton të drejat e minoriteteve”. -Hashim Thaçi

Kategoritë

Sovraniteti versus Integriteti, Prapaskenat e dialogut dhe sfida e pajtimit mes Kosovës dhe Serbisë 2005-2020